Nye lovkrav om universell utforming i digitale systemer på arbeidsplassen
Forfatter: Andreas Cederbom
Guru universell utforming av ikt
andreas.cederbom@useit.se
Lesetid 6 minutter
ArtikkelUniversell utforming av IKT på arbeidsplassen er ikke bare en nøkkel til å fjerne barrierer og inkludere flere i arbeidslivet – det er også en samfunnsøkonomisk lønnsom investering. Useit har, i samarbeid med eksperter innen økonomi og jus, gjennomført en analyse som dokumenterer at tilpassede digitale løsninger ikke bare fremmer deltakelse, men også gir større økonomisk avkastning for samfunnet enn det koster å implementere dem.
Vi i Useit er overbevist om at krav til universell utforming i arbeidslivet vil bli en realitet, og med vår ekspertise hjelper vi virksomheter å ligge i forkant – både for å møte fremtidige krav og for å realisere verdiene av et inkluderende og mangfoldig arbeidsliv.
Universell utforming av IKT i arbeidslivet
Mange personer med funksjonsnedsettelser møter på digitale barrierer som hindrer full deltakelse i yrkeslivet. Dette mener vi er et alvorlig samfunnsproblem. Derfor har Useit, i samarbeid med Oslo Economics, Norsk Regnesentral og advokatfirmaet Kluge, på oppdrag fra Bufdir, gjennomført en omfattende samfunnsøkonomisk utredning av hvordan økte krav til universell utforming av IKT kan påvirke arbeidsmarkedet. Prosjektet setter søkelys på muligheter for å redusere digitale barrierer og styrke deltakelsen i arbeidslivet.
Andreas Cederbom, guru på universell utforming av IKT, og Elsa Kristensen, ekspert på universell utforming av IKT og UX-designer, har bidratt med testing og rådgivning fra Useit.
Useits rolle i prosjektet
Useit har utført tekniske gjennomganger av 24 ulike IKT-systemer for å vurdere i hvilken grad de tilfredsstiller kravene til universell utforming. Typiske systemer vi undersøkte var regnskapssystemer, fakturasystemer, lønnssystemer og/eller timeføringsregistering, samt systemer for dokumenthåndtering. I tillegg har vi sett på Customer Relationship Management (CRM) systemer og Enterprise Resource Planning (ERP) systemer.
Gjennom testing basert på standardene WCAG 2.2 og EN 301 549, har våre eksperter avdekket både styrker og svakheter i dagens løsninger. Analysen viser at selv om enkelte systemer er nær ved å oppfylle kravene, er det mange som krever omfattende forbedringer. Dette arbeidet har ikke bare gitt verdifull innsikt, men også skapt grunnlag for konkrete tiltak som kan tilrettelegge for et mer inkluderende arbeidsliv.
I tillegg til å gjennomføre analyser har Useit bidratt med kunnskap om hva som kreves for å gjøre systemer universelt utformet, og hva prosessen innebærer for både leverandører og kunder.
Hvorfor universell utforming er avgjørende
I dag er sysselsettingsraten blant personer med funksjonsnedsettelser betydelig lavere enn i resten av befolkningen. Ofte skyldes dette ikke manglende arbeidsevne, men barrierer som hindrer tilgang til digitale verktøy. Universelt utformede IKT-løsninger på arbeidsplassen kan være nøkkelen til å bryte ned disse hindringene, noe som igjen kan gi følgende gevinster:
- Flere personer får mulighet til å delta i arbeidslivet
- Økt produktivitet blant eksisterende arbeidstakere
- Større mangfold i arbeidsstyrken
- Bedre følelse av tilhørighet og mulighet for aktiv deltakelse
- Redusert behov for tilrettelegging og økt selvstendighet
- Helsegevinster som følge av økt arbeidsdeltakelse
- Lavere utgifter til offentlige velferdsordninger
- Sparte kostnader i helsetjenesten
- Sosial bærekraft og et mer inkluderende arbeidsliv
Resultater som skaper endring
Universell utforming handler ikke bare om å oppfylle krav – det er en strategisk mulighet for virksomheter til å styrke sin konkurranseevne og bidra til samfunnsøkonomisk vekst. Gjennom prosjektet har vi dokumentert hvordan inkluderende digitale løsninger ikke bare fjerner barrierer, men også skaper verdi ved å åpne døren for en større og mer mangfoldig talentbase. Disse tiltakene gir bedre brukeropplevelser for alle ansatte og økonomiske gevinster som langt overgår kostnadene ved implementering. Vår erfaring viser at selv små justeringer kan ha stor effekt.
Krav om universell utforming burde ideelt sett omfatte alle organisasjoner i både offentlig og privat sektor, men i første omgang er anbefalingene basert på analysen å innføre krav i offentlig sektor og for større private virksomheter. Vi i Useit står klare til å støtte din virksomhet i denne utviklingen, slik at dere kan ligge i forkant og dra nytte av fordelene ved en inkluderende arbeidskultur!
Hvordan Useit kan hjelpe din virksomhet
Som spesialister på universell utforming av IKT og kan Useit bistå virksomheter med å tilpasse digitale systemer til dagens og morgendagens krav. Vi tilbyr omfattende tjenester som inkluderer tekniske analyser for å avdekke utfordringer, målrettet rådgivning for å finne de beste løsningene, og praktisk opplæring for å bygge kompetanse internt. Vårt mål er ikke bare å sikre at løsningene oppfyller lovpålagte krav, men også å skape digitale opplevelser som er tilgjengelige, brukervennlige og gir ekte verdi for alle brukere.
Ønsker du å lære mer om hvordan universell utforming av IKT kan bidra til økt verdiskaping i din virksomhet? Kontakta oss i dag for en uforpliktende samtale. Sammen bygger vi et arbeidsliv der alle kan delta!
For mer informasjon og inspirasjon,